Pasta twarogowa wg dr Budwig 0

ZIELONA PASTA TWAROGOWA WG DR BUDWIG


Bardzo zdrowa pasta na śniadanie lub kolację. Warunkiem powodzenia jest świeży, jakościowy olej lniany i dobry, wiejski twaróg.
Dr. Johanna Budwig , wybitny chemik, opracowała na początku lat 50-tych XX wieku, dietę leczniczą opartą na oleju lnianym, znaną na całym świecie jako dieta dr. Budwig. Dieta dr. Budwig jest terapią naturalną, która oczyszcza organizm i dostarcza składniki odżywcze ważne w codziennym życiu i samo uzdrawianiu. Jest to przede wszystkim dieta przeciwnowotworowa, ale zasady żywienia proponowane w tej diecie mają działanie zdrowotne i znajdują zastosowanie w wielu schorzeniach, gdzie nowotwór nie występuje. Dieta dr. Budwig jest bardzo pomocna przy leczeniu ok 50 chorób cywilizacyjnych, m.in. choroby układu krążenia, wątroby, choroby dermatologiczne, przewodu pokarmowego, stosowana przy grzybicach i pasożytach, chorobach wieku starczego, stwardnieniu rozsianym i wielu innych.

PRZEPIS NA ZIELONĄ PASTĘ TWAROGOWĄ WG DR BUDWIG:
- 200 g dobrego białego chudego sera (można zastąpić tofu)
- 6 łyżek stołowych oleju lnianego
- ok 100 ml jogurtu, kefiru lub maślanki, może też być mleko w mniejszej ilości (można zastapić mlekiem roślinnym)
- po garści posiekanego koperku, natki i szczypiorku
- posiekany mały ząbek czosnku
- sól i pieprz

Ser, jogurt i olej miksujemy robotem ręcznym lub w blenderze. Powinna wytworzyć się emulsja białkowo-olejowa, dzięki której wchłaniają się lepiej kwasy omega 3 i aminokwasy. Następnie dodajemy sól, pieprz, zieleninę i czosnek. Mamy pyszną pastę do kanapki, podania na sałacie czy zjedzenia po prostu np. z pomidorem. Możemy ją też użyć jako danie obiadowe np. z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl