Risotto z grzybami 0

RISOTTO Z GRZYBAMI NA OLEJU KOKOSOWYM Z OLEJEM RYDZOWYM (Z LNIANKI)

Pojawiły się pierwsze grzyby. Jak zwykle nie ma za dużo czasu na gotowanie, niedużo składników pod ręką. Ale był ryż czerwony, znalezione grzyby i oczywiście nasze świeże oleje. Spróbujcie naszego przepisu – pyszny, szybki, prosty, zdrowy, bezglutenowy. Świetny na lunch, obiad lub kolacje.

Składniki:
- szklanka ryżu (u nas czerwony)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone cebule
- kilka grzybów (u nas prawdziwki)
- posiekana natka pietruszki
- pół szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki oleju kokosowego Form Food
- olej rydzowy z lnianki Form Food
- olej lniany Form Food
- sól, pieprz do smaku

Cebulki kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy do cebuli ryż, podsmażamy i zalewamy bulionem, przykrywamy przykrywką. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce oleju kokosowego pokrojone w plasterki grzyby, solimy do smaku. Kiedy ryż wchłonie prawie całkowicie bulion wrzucamy do niego grzyby. Chwilę dusimy. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy natkę pietruszki, parmezan, łyżkę oleju kokosowego. Kiedy nakrywamy do stołu, risotto chwilę się przestudzi. Wtedy polewamy olejem rydzowym i lnianym – ile kto chce. Lepiej polać olejem rydzowym i lnianym bezpośrednio na talerzu, aby w razie kiedy część dania zostanie na później, nie podgrzewać z olejami. Olej rydzowy i lniany można stosować tylko i wyłącznie na zimno, czyli nie podgrzewać, smażyć ani gotować. Olej kokosowy nadaje się do smażenia i gotowania i pewnie nie muszę go chwalić, jak jest cenny i wartościowy. Dania przygotowywane na oleju kokosowym są lżejsze, łatwostrawne i zdrowe. Olej kokosowy nie ma jednak niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego posiłek uzupełniamy olejem rydzowym i naszym podstawowym olejem lnianym (oczywiście używamy tylko i wyłącznie olei nierafinowanych, tłoczonych na zimno, naturalnych, bez żadnych dodatków i konserwantów).
Surowe i jakościowe oleje, klasy Form Food, mają wspaniałe właściwości smakowe i lecznicze. Są obowiązkowe w codziennej diecie nas wszystkich niezależnie od wieku. Dla zainteresowanych podam trochę informacji na temat użytych olei:

OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI FORM FOOD

Dziko rosnąca, starodawna odmiana rośliny oleistej o nazwie lnicznik siewny lub lnianka czy rydzyk. Zawiera 90% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w tym 45 % kwasów omega 3, które spowalniają proces starzenia się komórek, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz cukru we krwi, a także stanowią ochronę przed nowotworami oraz zawałami. To również bogactwo witamin A, E oraz z tych grupy B. Przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki. Osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu, jak również alergii. Reguluje poziom cukru we krwi. Wpływa na proces gojenia ran, wszelkich owrzodzeń oraz oparzeń. Dodatkowo usuwa objawy atopowego zapalenia skóry, dermatozy i wypryski. STOSOWAĆ NA ZIMNO!!!

ŚWIEŻY OLEJ LNIANY FORM FOOD z najstarszej odmiany lnu „Szafir”

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 !!! Dla osób z wysokim cholesterolem i problemami układu krążenie, nadciśnieniem. Podstawa diety dr Budwig stosowanej przy nowotworach, cukrzycy typu II, zapaleniu stawów i innych chorobach zapalnych. Stosowany przy Alzheimerze, stwardnieniu rozsianym, depresji. .Zalecany dla kobiet w ciąży oraz dzieci. Zażywanie oleju lnianego w trakcie karmienia piersią powoduje że kobiece mleko jest bogatsze w wartości odżywcze, a noworodek bardziej odporny na infekcje. Len to także sposób na młodzieńczy trądzik oraz nadpobudliwość i ADHD. Stosowany przez kulturystów i sportowców, ponieważ wspomaga wzrost masy mięśniowej, redukcję zbędnych kilogramów, przyspiesza metabolizm. STOSOWAĆ NA ZIMNO!!!

ŚWIEŻY OLEJ KOKOSOWY FORM FOOD

Nasz Olej kokosowy produkowany jest przez nas w Polsce z niesiarkowanego kokosa. Źródło witamin z grupy B, C oraz E, a także kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Stosowanie oleju kokosowego jako alternatywy dla masła, margaryny może zmniejszyć masę ciała nawet 0,5 kg tygodniowo. Naturalny antybiotyk. Olej kokosowy wzmacnia mięśnie również mięsień sercowy, ma leczniczy wpływ na działanie tarczycy, wzmacnia układ odpornościowy i wątrobę. Polecany dla sportowców, alergików i osób walczących z otyłością. Opóźnia procesy starzenia się skóry i odżywia ją, wzmacnia również włosy. Świetny jako krem do ciała. NADAJE SIĘ ZARÓWNO DO STOSOWANIA NA ZIMNO, JAK I DO SMAŻENIA.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl