Zupa dyniowa z olejem kokosowym 0

ZUPA DYNIOWA Z OLEJEM KOKOSOWYM FORM FOOD

Pora na dynie. Są piękne, pyszne i zdrowe. Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten zawiera potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy szczególnie, że dziś dodamy imbir, czosnek, chili, kurkumę i cynamon. Co ważne, dynia nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Naszą zupę posypiemy pestkami z dyni i polejemy odrobiną oleju z pestek dyni. Pestki, jak i olej z pestek dyni są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Zawierają bardzo dużo magnezu, fosforu manganu i cynku. Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Cynk nazywany jest też męskim pierwiastkiem – chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Wiadomo też, że nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego (oleju z dyni nie wolno podgrzewać – polewamy nim zupę na talerzu).


Składniki:
- pół dyni hokkaido
- dwa małe ziemniaki
- 5 cm świeżego imbiru
- mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wywaru z warzyw (mogą być z ekologicznych kostek)
- pół szklanki niesiarkowanych wiórków kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki oleju kokosowego Form Food
- olej z pestek dyni Form Food
- sól i pieprz do smaku
- pestki dyni
- kolendra lub natka pietruszki do posypania

Zupę robi się bardzo szybko 
Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy w spore kostki razem ze skórą. Pokrojoną dynie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w paseczki imbir, czosnek i chili wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem. Wszystko gotujemy do miękkości dodajemy wiórki kokosowe, cynamon, kurkumę, sól i pieprz. Gotujemy chwilę. Zestawiamy z kuchenki i blendujemy wszystko na krem. Jeśli trzeba dodajemy przegotowaną wodę, aby uzyskać konsystencję jaką lubimy. Na koniec wkładamy olej kokosowy (im mniej go gotujemy, tym lepiej, bo choć olej kokosowy świetnie znosi wysokie temperatury, to zachowa więcej zdrowych właściwości jeśli go nie będziemy gotować).
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni, polaną olejem z pestek dyni i posypujemy kolendrą lub natką.
Zupa jest pyszna, pikantna, lekkostrawna, mało kaloryczna, bardzo rozgrzewająca i zdrowa. Świetna przy przeziębieniach i uwielbiana przez dzieci. Dzieci wbrew pozorom lubią ostre przyprawy, ale jeśli maluch woli łagodny smak to łatwo tą zupkę dostosować do gustów.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl