Zielony omlet z liśćmi buraka 0

Zielony omlet z liśćmi buraka

Dostałam wielkie, zielone liście na kolorowych nóżkach. Okazało się, że to liście buraków. Są nie tylko piękne, ale i jak się dowiedziałam bardzo zdrowe. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Pobudzają metabolizm, odkwaszają i odtruwają organizm. Ponoć liście buraków zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Ze względu na zawartość żelaza są wskazany szczególnie dla wegetarian.
Spytałam na naszych przyjaciół na Fb, co z tym można zrobić i okazało się, że jest mnóstwo pomysłów (można je znaleźć na naszym FB w poście z dn. 16.08.2016). Ja postanowiłam zrobić zielony omlet na śniadanie.

Składniki:
- kilka liści buraków
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego Form Food (można zastąpić olejem rzepakowym Form Food, jeśli ktoś nie chce lekkiego smaku i zapachu kokosa)
- 2 wiejskie jajka
- kilka kawałków koziego miękkiego sera
- ulubiona zielenina do posypania
- olej z pestek dyni Form Food do polania (może też być olej lniany, olej z ostropestu, olej z krokosza lub olej słonecznikowy Form Food)
- sól i pieprz

Umyć liście buraków i pokroić na paseczki łodygi i liście. Na patelni roztopić olej kokosowy. Jak wiadomo olej kokosowy ma wysoką temperaturę spalania, więc jest zalecany do podsmażania. Jednocześnie jest jednym z najzdrowszych olejów świata. Omlet smażony na oleju kokosowym jest daniem lekkostrawnym. Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucić łodygi, a po dwóch minutach dołączyć liście buraka. Oprószyć lekko solą i poczekać, aż się zblanszują. W międzyczasie roztrzepać jajka. Kiedy liście będą zblanszowane wlać jajka, wrzucić kawałki sera, przykryć przykrywką i zmniejszyć ogień. Jak tylko omlet lekko zetnie się od góry, przełożyć na talerz, posypać zieleniną i polać odrobiną ulubionego nierafinowanego oleju. Ja polecam olej z pestek dyni Form Food.
Olej z pestek dyni należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego (oleju z dyni nie wolno podgrzewać – polewamy nim omleta na talerzu). Olej z pestek dyni jest skarbnicą wielu witamin i minerałów. Zawiera dużo magnezu, fosforu manganu i cynku. Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Cynk nazywany jest też męskim pierwiastkiem – chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Wiadomo też, że olej z pestek dyni ma wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Olej z pestek dyni pomaga pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.

LBlblb

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl