OLEJ Z MAKU FORM FOOD 0

OLEJ Z MAKU FORM FOOD − WARTOŚCI ODŻYWCZE

ŚWIEŻY OLEJ Z MAKU Form Food zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogaty jest w wapń, cynk i żelazo oraz witaminę E zwaną witaminą młodość. Olej z Maku Form Food zawiera również leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii. Znajdziemy tu też istotne ilość wapnia, magnezu, cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2.

 

WPŁYW OLEJU Z MAKU FORM FOOD NA ZDROWIE

Zażywanie oleju makowego wg dr Henryka Różańskiego daje dużo korzyści organizmowi:

– zmniejsza tendencje do wytrącania się złogów żółciowych i powstawania kamicy żółciowej, pobudza przepływ żółci,

– przyspiesza gojenie ran na skórze i owrzodzeń na błonach śluzowych,

– stabilizuje strukturę śródbłonków naczyń krwionośnych, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych

– stabilizuje strukturę nabłonków, pobudza regenerację tkanki nabłonkowej w układzie pokarmowym, moczowym, płciowym i oddechowym,

– zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów naczyniowych i sklerozy,

– jest źródłem czynników lipotropowych, nefroprotekcyjnych, kardioprotekcyjnych i hepatoprotekcyjnych (ochronnych dla nerek, serca i wątroby),

– podnosi ogólną odporność organizmu na infekcje,

– poprawia skład wydzielanego łoju, zapobiega powstawaniu zaskórników i hamuje nadmierne rogowacenie naskórka oraz mieszków włosowych,

– przeciwdziała suchości skóry,

– pomaga w terapii hipercholesterolemii, hiperlipidemii i cukrzycy.

 

Dawka: przynajmniej 2 łyżki oleju makowego dziennie doustnie lub więcej w potrawach spożywanych na zimno.

 

Zewnętrznie do pielęgnowania skóry, jako środek łagodzący stany zapalne i natłuszczający, ochronny; do kąpieli olejowych na włosy (regenerujących, odżywczych), po zniszczeniu zabiegami fryzjerskimi, lekami lub po zatruciach. W połączeniu z pastą cynkową (25%) i tranem (25%) do leczenia ran i owrzodzeń. Wyciągi olejowe z wielu ziół (najlepiej świeże ziele dziurawca, pokrzywy, żywokostu, miodunki, babki, kurdybanka lub żółtlicy), lub wymienione zioła ucierane z olejem makowym, albo lnianym dają dobry preparat do leczenia odleżyn, oparzeń, odparzeń, ran, wyprysków i zapalnie zmienionych zmian łuszczycowych.

 

Tylko olej tłoczony na zimno i nierafinowany, posiada wszystkie wyżej wymienione właściwości. Nie może mieć też w składzie żadnych substancji chemicznych

 

SPOSÓB WYTWARZANIA OLEJU Z MAKU FORM FOOD

Olej z Maku Form Food powstaje z wysokiej jakości, wyselekcjonowanych nasion, najlepszych odmian ziaren maku niebieskiego. Dokładamy wszelkich starań, aby surowiec potrzebny do produkcji był wolny od substancji chemicznych. Nasze ziarna są wolne od GMO. Nie wiesz, gdzie kupić Olej z Maku? Olej Form Food powstaje w małym gospodarstwie, które tłoczy w 100% naturalne, nieoczyszczone, nierafinowane, Oleje bez żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Proces powstawania Oleju odbywa się tradycyjną metodą tłoczenia na zimno w specjalnej prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40ºC. Dzięki utrzymaniu takiej temperatury tłoczenia, otrzymany Olej z Lnu ma cechy oleju dziewiczego. Olej dziewiczy to taki, który po wytłoczeniu ziarna ma dokładnie taki sam skład biochemiczny, jaki miało ziarno poddawane tłoczeniu. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia, nasze Oleje zachowują wszystkie naturalne właściwości, stając się wyśmienitym, pełnowartościowym produktem, często nie tylko odżywiającym, ale i leczącym. Oleje tłoczone są na bieżąco w małych ilościach, dlatego mają Państwo gwarancję, że zamawiacie i otrzymacie Olej świeżo tłoczony.

OLEJ Z MAKU FORM FOOD − ZASTOSOWANIE KULINARNE

Olej z Maku Form Food jest niemalże bezbarwny i ma przepyszny delikatny smak maku. Może być używany tylko na zimno np. do sałatek, śledzi, sosów, warzyw, białego sera, pieczywa, past, makaronów, kasz lub spożywany bezpośrednio.

Więcej o zastosowaniu kulinarnym naszego Oleju znajdziesz w zakładce PRZEPISY.

 

 SKŁAD OLEJU Z MAKU FORM FOOD

 100 % Olej z Maku

 

PRZECHOWYWANIE OLEJU Z MAKU FORM FOOD

Chcąc zachować zdrowotne właściwości Oleju należy przechowywać go w chłodnym miejscu, szczególnie po otwarciu, najlepiej w lodówce (temperatura od 4 do 10ºC ) w zamkniętej ciemnej butelce, maksymalnie przez 6 miesiący. Może wytrącać się osad. Sposobem na dłuższe przechowanie Oleju z Maku, nawet do 12 miesięcy, jest jego zamrożenie. Nie należy go podgrzewać.

 

 

Zastanawiasz się gdzie kupić Olej z Maku? Firma Form Factory właściciel marki Form Food gwarantuje Państwu zachowanie optymalnych warunków przechowywania Olejów począwszy od momentu magazynowania ziarna, tłoczenie Oleju, butelkowania, aż do momentu zapakowania przesyłki, zawierającej gotowy produkt dla Państwa i przekazania jej firmie kurierskiej.

 

Pojemność:  250 ml.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl