

Witamina E
Wysoka zawartość kwasów Omega-6
Wysoka zawartość kwasów Omega-3

- śniadania
- Przepisy na olej lniany
- olej rydzowy
- śledzie
- olej zimnotłoczony
- olej rzepakowy
- makaron
- olej lniany
- wegetariańskie
- danie główne
- olej z czarnuszki
- olej z krokosza
- olej konopny
- sklepy
- olej kokosowy
- przekąski
- bezglutnowe
- bez nabiału
- wegańskie
- kolacja
- dieta dr Budwig
- olej rydzowy z lnianki
- olej z wiesiołka
- odchudzanie
- drugie śniadanie
- obiad
- olej z pestek dyni
- zupa
- kosmetyk
- maseczka
- olej z ostropestu
- wątroba
- Boże Narodzenie
Oleje dla odporności
Z problemem odporności boryka się niemal każdy z nas w okresie jesienno-zimowym i podczas przesilenia wiosennego. Aby nasz układ odpornościowy działał sprawnie, musimy o niego zadbać. Skutecznym i sprawdzonym sposobem jest odpowiednia dieta. Nie warto jednak inwestować w apteczne suplementy na wzmocnienie, można je łatwo zastąpić naturalnymi olejami, które przy okazji pozytywnie wpłyną na cały organizm.
Tłoczone na zimno, nierafinowane naturalne oleje roślinne, powinny stanowić ważny element codziennego menu. Zawierają nie tylko niezwykle ważny składnik jakim jest kwas omega-3, czyli jeden ze strażników naszego układu immunologicznego, ale także żelazo, wapń i cynk. Przykładowo olej z wiesiołka zapobiega przeziębieniom i grypie, wspomaga organizm w okresie spadku odporności, a także oczyszczania organizmu z toksyn. Z kolei olej z czarnuszki ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, dlatego warto go stosować w przypadku infekcji i stanów wyczerpania. Olej lniany bierze udział w transporcie tlenu oraz wytwarzaniu hemoglobiny, dzięki czemu zwiększa się wydolność i wytrzymałość organizmu. W okresach kuracji należy spożywać 1-2 łyżki 3 razy dziennie. Listę olejów wzmacniających odporność znajdą Państwo poniżej.