Świeży olej rzepakowy Form Food 1000ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 7 dni
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: ORZ 1000

Opis

Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Oliwa z oliwek zawiera jednak mniej kwasów nienasyconych, a w szczególności olej rzepakowy zawiera znacznie więcej kwasów omega 3, których w  naszych warunkach geograficznych i klimatycznych bardzo brakuje. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy do spożywania na zimno ale można na nim smażyć, dusić czy grillować.

ZDROWE OLEJE RZEPAKOWE- WARTOŚCI ODŻYWCZE

Jednym z największych atutów Oleju Rzepakowego nierafinowanego jest bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na serce. Żaden inny olej roślinny nie ma ich w swoim składzie tak mało, jak Olej Rzepakowy. Olej ten ponadto zawiera mnóstwo cennych kwasów Omega-3, Omega-6 oraz steroli roślinnych, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Proporcja 2:3 kwasów Omega-6 i Omega-3 w oleju rzepakowym jest najbardziej korzystna dla zdrowia. Co więcej, nierafinowany Olej Rzepakowy to bogactwo witaminy A, E, D3 oraz K.

OLEJ RZEPAKOWY NIERAFINOWANY - WPŁYW NA ZDROWIE

Olej Rzepakowy tłoczony na zimno obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki wkomponowaniu go w codzienną dietę przemiana materii staje się szybsza, mózg pracuje efektywniej, polepsza się wzrok. Olej Rzepakowy nierafinowany pomaga wyleczyć zapalenie spojówek i usunąć objawy łuszczycy. Zawarta w nim witamina E, czyli witaminy młodości, broni ponadto organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, a także poprawia kondycję skóry. Olej Rzepakowy w codziennym menu sprawia, że organizm nabiera energii, mózg zaczyna pracować bardzo sprawnie i wydajnie, a komórki ścianek zostają wzmocnione. Co więcej, systematyczne spożywanie zdrowych olejów obniża ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę.
Trzeba jednak podkreślić, że tylko Olej Rzepakowy nierafinowany i tłoczony na zimno ma wspomniane wyżej dobroczynne właściwości. Substancje chemiczne w olejach rafinowanych powodują bowiem, że cenne walory zostają utracone.

SPOSÓB WYTWARZANIA OLEJU RZEPAKOWEGO NIERAFINOWANEGO

Marka Form Food oferuje Olej Rzepakowy wytworzony jedynie z wyselekcjonowanych nasion i odmian polskiego rzepaku. Przykładamy ogromną wagę do tego, aby surowce wykorzystywane do produkcji naszych olejów były wolne od substancji chemicznych i GMO. Co więcej, nim wytworzone zostaną z nich zdrowe oleje, ziarna przechowywane są w suchych magazynach, do których nie przedostaje się wilgoć z zewnątrz.
Zdrowe Oleje Rzepakowe Form Food powstają w rodzinnej małej tłoczni, w której oleje tłoczy się na zimno tradycyjną metodą. Powstałe tam oleje są nieoczyszczone i nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów.

W procesie tłoczenia na zimno wykorzystuje się prasę ślimakową, w której temperatura podczas tłoczenia nie przekracza 40 st. C. Takie warunki zapewniają, że wytworzony olej będzie olejem dziewiczym, czyli zachowa taki sam skład chemiczny, jaki miały ziarna, które posłużyły do jego produkcji. Tłoczenie na zimno zapewnia więc, że wytworzone w ten sposób oleje będą miały naturalne właściwości, zachowując tym samym ich cenne wartości odżywcze i leczniczą moc.
Oleje Form Food tłoczone są regularnie w małych ilościach, dlatego nasi klienci otrzymują zawsze świeże produkty.

OLEJ RZEPAKOWY NIERAFINOWANY - ZASTOSOWANIE KULINARNE

Oleje rafinowane w trakcie smażenia zmieniają swoje właściwości - inaczej jest z nierafinowanym olejem Form Food. Podczas smażenia nasz olej w kilkadziesiąt sekund osiąga wysoką temperaturą, ale nie pryska na boki. Co więcej, dzięki temu, że ten dobroczynny tłuszcz roślinny nie został poddany filtracji i rafinacji, jest znacznie szybciej i łatwiej przyswajany przez organizm. Potrawy przyrządzone przy pomocy tłoczonego na zimno Oleju Rzepakowego zostają szybko strawione, tym samym nie obciążają żołądka. Olej Rzepakowy nierafinowany nadaje się do smażenia, jednak jak najczęściej warto spożywać go na zimno, w surowej postaci. Stanowi idealny dodatek do sałatek, surówek, śledzi, past, majonezów, kasz, jogurtów, sosów, sera i zup.
Więcej o możliwościach zastosowania Oleju Rzepakowego nierafinowanego znajdziecie w zakładce PRZEPISY.
SKŁAD: 100 % olej z rzepaku.

OLEJ RZEPAKOWY NIERAFINOWANY – PRZECHOWYWANIE

Olej Rzepakowy nierafinowany na długo zachowuje swoje dobroczynne właściwości, jeśli przechowuje się go w szczelnej, ciemnej butelce i w chłodnym miejscu. Po otwarciu oleju, warto trzymać go w lodówce (temp od 4 do 10 stopni C). Po otwarciu butelki olej nadaje się do spożywania przez maksymalnie 6 miesięcy. Wytrącający się osad jest zjawiskiem naturalnym.
Firma Form Factory właściciel marki Form Food gwarantuje, że warunki przechowywania olejów są optymalne na każdym etapie - od momentu magazynowania ziarna, przez tłoczenie oleju, butelkowanie i magazynowanie, aż do zapakowania produktów do przesyłki.


Pojemności 250 ml, 500 ml, 750 ml

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl